Seuran perustehtävänä on elvyttää vaunukulttuuria ja edistää olemassa olevan historiallisen vaunukaluston säilyttämistä ja kunnostamista sekä luetteloida kalustoa ja tallentaa niihin liittyviä tietoja ja kuva-aineistoa.
Raportti Hamina Bastion Vaunuparaatista 2022:
Raportti seuran 10-vuotisjuhlista 2019:
Raportti seuran pikkujoululounaasta 2018:
Kuvia seuran syysretkestä 2018:
Raportti seuran perinneajoista Vuojoen kartanolla 2018:
Raportti seuran perinneajoista Fiskarsissa 2018:
Kevätretki Söderlångvikin kartanoon 2018 ja tiivistelmä Amos Anderssonin elämästä:
Raportti seuran pikkujoululounaasta 2017:
Raportti seuran perinneajoista Honkolan kartanolla 2017:
Raportti seuran kevätretkestä Tukholmaan 2017:
Raportti seuran pikkujoululounaasta 2016:
Raportti seuran syysretkestä Tampereelle 2016:
Raportti maksuttomasta ajeluttamisesta ikäihmisille 2016:
Raportti seuran perinneajoista Oitbackan kartanolla 2016:
Kuvia seuran matkasta Tanskaan 2016:
Raportti seuran vaunukulttuuriviikonlopusta 2016:
Raportti seuran syysretkestä Ylen ajokaluvarastoihin 2015:
Raportti seuran matkasta Norjaan 2015:
Raportti seuran perinneajoista Oitbackan kartanolla 2015:
Raportti seuran kevätretkestä Emil Cedercreutz -museoon 2015:
Virkamiehen raportti vuodelta 1913 hevosajokalujen tuotannosta Suomessa:
Jääkuutioiden teko vuonna 1919
Museovirastolla on kuvakokoelmat sivustolla historiallisia valokuvia.
Tässä esimerkkejä hakusanoista hevonen ja vaunut.
Suomen Vaunuhistoriallinen Seura ry kutsuu jäsenet sääntömääräiseen vuosikokoukseen.
Kokous on 1.4.2023 klo 12.00, Harjun Oppimiskeskuksessa, Viipurintie 50, 49980 Ravijoki. Oppimiskeskuksessa on mahdollisuus omakustanteiseen lounaaseen klo 11.00.
Sydämellisesti tervetuloa!
Hallitus
Suomen Vaunuhistoriallinen Seura järjestää kaikille avoimen kunnostuskurssin Harjun oppimiskeskuksessa, Ravijoella 1-2.4.2023.
Seura on saanut Antti Ahlströmin kuolinpesältä lahjoituksena noin satavuotiaan, Helsingissä vossikkana palvelleen milord-vaunun. Valmistuttuaan vaunu tulee esille ja käyttöön moniin eri tapahtumiin. Aloitamme vaunun kunnostamisen purkamisella ja alustan työstämisellä. Tällä kertaa kurssilla perehdytään siis alustahommiin. Kouluttajana toimii vaunuseppä Jenni Mäntynen Kiesimestareilta. Osallistujien ei tarvitse olla hevosen tai vaunujen omistajia, mielenkiinto aiheeseen riittää. Mukaan voi ottaa myös oman vanhan vaunun. Kunnostettavien vaunujen osalta pyydetään olemaan yhteydessä sähköpostitse kouluttaja Jenni Mäntyseen, joka koordinoi ja kokoaa kurssin opetusmateriaalikokonaisuuden
kiesimestarit@mantynen.com , viestin aiheeksi ”Harjun kurssi”.
Harjun oppimiskeskus on yksityinen luonnonvara-alan oppilaitos idyllisessä kartanomiljöössä Virolahdella, vain 1,5 tunnin ajomatkan päässä Helsingistä itään. Harjussa annetaan hevostalouden, puutarha-alan, maatalouden, metsäalan sekä luonto- ja ympäristöalan ammatillista koulutusta. Lisäksi kartanomiljöö tarjoaa loistavat mahdollisuudet juhlien, kokousten, koulutusten ja leirien järjestämiseen. Ravintola ja majoituspalvelut, sekä kurssitilat sijaitsevat alueella lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan.
Osallistumismaksu: 200,- / hlö. jäseniltä ja 240,- / ei jäseniltä, suoritetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen on sitova.
Kurssi sisältää:
- Majoituksen 2 hengen huoneissa omin lakanoin.
- 1 x aamiainen, 2 x lounas, 1 x päivällinen, 2 x iltapäiväkahvit, iltapala.
- Yhteistä illanviettoa.
- Teoriaa ja käytännön harjoitteita useita tunteja. Hyvät työtilat ja välineet.
* Majoitus yhden hengen huoneessa + 15,-
* Yksi kurssipäivä, sisältäen lounaan ja päiväkahvit 70,- / jäsenet, 90,- / ei jäsenet.
Järjestäjä pidättää itsellään oikeuden järjestää kurssi minimissään 10 hlö:lle, max.20. Ilmoittautumiset: heidi@ratsutalliheidimakinen.fi tai 0405296997
HARJUSSA NÄHDÄÄN !
Ensi kesän perinneajot ajetaan 22.7.2023 Turun saaristossa, Korpo Gård, www.korpogard.fi Korppoontie 6, 21710 Korppoo.
Yhteistyökumppanina toimii Korpo Seajazz -tapahtuma www.korposeajazz.fi
Lisätietoja myöhemmin.
Seuran jäsen Risto Tuike nukkui pois jouluaattona 2022. Hän oli puolisonsa Anne Marie Aminoffin kanssa aktiivinen osallistuja seuran tapahtumiin. Olimme Riston kanssa saman kylän poikii, Angelniemestä (nyk. Salo). Siellä hänet tunsi kaikki, sillä hän oli toiminut kipparina lossilla, joka kulki mantereen ja Kemiön välissä.
Ristolla oli erityispiirre, jota kunnioitin suuresti. Hän oli erityisen välittävä ja huolehtivainen kaikkia kohtaan, ja nimenomaan kaikkia kohtaan.
Joku neropatti oli kerran keksinyt seuran pikkujouluihin teemaksi ”ota oma pullo mukaan, kerro siitä tarina ja paras tarina palkitaan”. Muistan hyvin Riston pullon tarinan. Se kertoi Anne Marien ja hänen ensimmäisestä yhteisestä ulkomaanmatkasta. Riston puhelimen taustakuvakin oli Anne Marie.
Riston viimeisellä lossimatkalla hänen ei enää tarvinnut kokea kipparin vastuuta ja se vei hänet enkeleiden valtakuntaan.
JJ
Ensimmäinen vaunuhistoria starttikurssi järjestettiin Harjun oppimiskeskuksessa, Ravijoella 15-16.10.2022. Kursilla opiskeltiin vaunuhistoriaa ja vaunun perushuoltoa, sekä tehtiin kunnostussuunnitelmia. Kurssille osallistui 12 innokasta oppilasta. Kouluttajana toimi Jenni Mäntynen.
Keväällä 2023 tulossa syventäviä opintoja vaunujen kunnostuksesta. Seuraa ilmoittelua.
Anna Vilkko, Tuusula
Groomi Rosa Strander
Shetlanninponit Tallbos Gameboy ja Tallbos Gambler
Heidi Mäkinen, Hämeenkyrö
Seuran kunniajäsen Christine Furuhjelm on poissa,
mutta muisto elää.
Kiitos kaikesta, Christine.
Helsingin viimeinen vossikka-ajuri ja seuran kunniajäsen Rede Kuhakoski lähti viimeiselle ajelulle perjantain ja lauantain 26.-27.7.2019 välisenä yönä.
Hänen intonsa hevosiin oli syntynyt jo lapsena isoisän maatilalla Pylkönmäellä. Seuran toimintaan hän tuli aktiivisesti mukaan vuonna 2013 ja seuraavana vuonna hänet nimitettiin seuran kunniajäseneksi.
Tunnettuna hevosmiehenä ja vaunuasiantuntijana hänet oli yritetty houkutella seuran toimintaan jo aikaisemmin ja hän kävikin seuran alkuvuosina eräässä tilaisuudessa, jossa toimintaa esiteltiin. Tämä tilaisuus päättyi kuitenkin vähän onnettomasti, sillä seuraa esittelevä henkilö oli lipsauttanut puheessaan vaunu-sanan sijaan kärry. Tämän lipsahduksen kuultuaan Rede käveli tilaisuudesta oikopäätä ulos ja ilmoitti, ettei halua olla missään tekemisissä Suomen Vaunuhistoriallisen Seuran kanssa, jos siellä ei tiedetä kärryn ja vaunun eroa.
Edellä kuvattu ehdottomuus on piirre, josta me kaikki olemme saaneet osamme, jotka olemme Reden kanssa olleet tekemisissä. Diplomatia ei kuulunut Reden tyyliin, vaan hän ilmoitti kantansa sekä hyvässä että pahassa aina suoraan.
Mikäli hän oli töksäyttänyt jostain asiasta liiankin suoraviivaisesti, se saattoi painaa häntä niin, että hän otti asian uudestaan esille seuraavana päivänä tai sitä seuraavana vähän lievemmässä muodossa. Rede oli uskollinen ystävä, joka osasi huolehtia myös siitä, että ystävyys säilyi.
Reijo Kuhakosken panos Suomen Vaunuhistoriallisen Seuran toiminnassa on ollut merkittävä. Hänen kykynsä kertoa tarinoita ja esitelmiä sekä perinneajojen tuomaroinnit ovat meidän kaikkien muistoissa vielä pitkään. Kiitos kaikesta, Rede. JJ