Vaunuhistoriallinen Seura

Seuran perustehtävänä on elvyttää vaunukulttuuria ja edistää olemassa olevan historiallisen vaunukaluston säilyttämistä ja kunnostamista sekä luetteloida kalustoa ja tallentaa niihin liittyviä tietoja ja kuva-aineistoa.

Seuran säännöt:

 

Kunnostuskurssien projektityö:

 

Perinneajot Malmgård 2024:

 

Raportti Hamina Bastion Vaunuparaatista 2022:

 

Toimintakertomus 2021:

 

Toimintakertomus 2020:

 

Toimintakertomus 2019:

Raportti seuran 10-vuotisjuhlista 2019:

 

Toimintakertomus 2018:

Raportti seuran pikkujoululounaasta 2018:

Kuvia seuran syysretkestä 2018:

Raportti seuran perinneajoista Vuojoen kartanolla 2018:

Raportti seuran perinneajoista Fiskarsissa 2018:

Kevätretki Söderlångvikin kartanoon 2018 ja tiivistelmä Amos Anderssonin elämästä:

 

Toimintakertomus 2017:

Raportti seuran pikkujoululounaasta 2017:

Raportti seuran perinneajoista Honkolan kartanolla 2017:

Raportti seuran kevätretkestä Tukholmaan 2017:

 

Toimintakertomus 2016:

Raportti seuran pikkujoululounaasta 2016:

Raportti seuran syysretkestä Tampereelle 2016:

Raportti maksuttomasta ajeluttamisesta ikäihmisille 2016:

Raportti seuran perinneajoista Oitbackan kartanolla 2016:  

Kuvia seuran matkasta Tanskaan 2016:

Raportti seuran vaunukulttuuriviikonlopusta 2016:

 

Toimintakertomus 2015:

Raportti seuran syysretkestä Ylen ajokaluvarastoihin 2015:

Raportti seuran matkasta Norjaan 2015:

Raportti seuran perinneajoista Oitbackan kartanolla 2015:

Raportti seuran kevätretkestä Emil Cedercreutz -museoon 2015:

 

Toimintakertomus 2014:


Virkamiehen raportti vuodelta 1913 hevosajokalujen tuotannosta Suomessa:


Maailman suurimmat hevospatsaat

 


Helsinki 1900-luvun alussa

London Street vuonna 1903

Moskova 1900-luvun vaihteessa

Jääkuutioiden teko vuonna 1919

Metsätöitä vuonna 1930

Heinäntekoa viikatteella

Helsinki vuonna 1950

Joulukirkkoon hevosella

Museovirastolla on kuvakokoelmat sivustolla historiallisia valokuvia.
Tässä esimerkkejä hakusanoista hevonen ja vaunut.

Vanhoja amerikkalaisia valokuvia hevosista ja vaunuista.

The New York Public Library, kuvia hevosista ja vaunuista. 

Kavionkopsetta ja kamarimusiikkia


Seuran sääntömääräisessä vuosikokouksessa 13.4.2024 valittiin Heidi Sinda jatkamaan puheenjohtajana.

Hallitukseen valittiin jatkamaan Janica Illman, Matti Lahtinen, Anne Loukusa-Ahola, Heidi Mäkinen, Mika Palosara, Tuulikki Wahe-Rohrbach ja Erkki Wuolijoki.

Uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Viola Kantola.


 

12.-13.4.
Eat-Feel-Taste -tapahtuman koeajo

Harjun Oppimiskeskus, Virolahti

13.4.
Seuran sääntömääräinen vuosikokous
Harjun Oppimiskeskus, Virolahti

13.-14.4.
Kunnostuskurssi

Harjun Oppimiskeskus, Virolahti

25.5.
Perinneajot

Malmgård, Loviisa

6.7.
Eat-Feel-Taste -tapahtuma
Kavionkopsetta ja kamarimusiikkia

Harjun Oppimiskeskuksen puisto, Virolahti

27.7.
Pelimanniajot

Korpo Gård, Korppoo
 


 

Nuutinpäivän juhlalounas

Juhlapuhe

Vaunuhistorillisen seuran 15-vuotis juhlavuosi käynnistyi Nuutinpäivän juhlalounaalla Tampereella, Finlaysonin palatsissa. 

Paikalle oli saapunut 37 vierasta. Aluksi tutustuttiin lähitienoon historiaan seuran tarjoamalla lyhyellä kävelykierroksella. Opas Markus Henriksson kertoi Tampereen tarinoita ja Finlaysonin puuvillatehtaan synnystä, sekä keskeisistä henkilöistä jotka vaikuttivat alueella. Pakkanen ja viima oli pureva joten reilu puolen tunnin kuluttua siirryttiin Palatsille kohti varsinaista juhlaa. 

Maukkaiden alku,- ja pääruokien jälkeen Karl-Henrik Jönsson kertoi seuran synnystä ja menneistä tapahtumista, sekä mm. Pietariin suuntautuneesta retkestä. Myös seuran ensimmäinen puheenjohtaja Carl-Johan Hindsberg ja ensimmäinen sihteeri Silvio Hjelt jutustelivat alkuajoista. 

Juhlavuoden kunniaksi seuran logosta on teetetty pinssejä, joiden julkistaminen tapahtui juhlassa. Pinssin hinta on 30 euroa ja niitä myydään tapahtumissa. Tuotot käytetään mm. seuran oman vaunun kunnostukseen. Pinsseistä teetettiin myös ansiomerkkejä, juhlavalla nauhalla varustettuja. Ensimmäiset seitsemän ansiomerkkiä jaettiin historiallisten vaunujen eteen tehdystä työstä. 

Merkin saivat: Margareta Segersven, Ann-Louise Brüninghaus, Axel Cedercreutz, Karl-Henrik Jönsson, Carl-Johan Hindsberg, Silvio Hjelt ja Jenni Mäntynen. Jälkiruoan nauttimisen jälkeen suunnattiin kotimatkalle. 


Tunnelmia KorppoostaWanhat vaunut Korppoo Sea Jazzeilla 22.7.2023

Tulevana kesänä emme järjestä lainkaan perinneajoja. Perinneajojen tilalla ajetaan Jazz-tapahtuman yhteydessä Turun saaristossa, Korppoossa. Korpo Gård, www.korpogard.fi Korppoontie 6, 21710 Korppoo.

Yhteistyökumppanina toimii Korpo Seajazz -tapahtuma www.korposeajazz.fi

Kutsu tästä:

 


 

Nuutinpäivän lounaan kuvia


Risto Tuike In Memoriam

Seuran jäsen Risto Tuike nukkui pois jouluaattona 2022. Hän oli puolisonsa Anne Marie Aminoffin kanssa aktiivinen osallistuja seuran tapahtumiin. Olimme Riston kanssa saman kylän poikii, Angelniemestä (nyk. Salo). Siellä hänet tunsi kaikki, sillä hän oli toiminut kipparina lossilla, joka kulki mantereen ja Kemiön välissä.

Ristolla oli erityispiirre, jota kunnioitin suuresti. Hän oli erityisen välittävä ja huolehtivainen kaikkia kohtaan, ja nimenomaan kaikkia kohtaan.

Joku neropatti oli kerran keksinyt seuran pikkujouluihin teemaksi ”ota oma pullo mukaan, kerro siitä tarina ja paras tarina palkitaan”. Muistan hyvin Riston pullon tarinan. Se kertoi Anne Marien ja hänen ensimmäisestä yhteisestä ulkomaanmatkasta. Riston puhelimen taustakuvakin oli Anne Marie.

Riston viimeisellä lossimatkalla hänen ei enää tarvinnut kokea kipparin vastuuta ja se vei hänet enkeleiden valtakuntaan.

JJ


 

Kunnostuskurssit

Ensimmäinen vaunuhistorian starttikurssi järjestettiin Harjun oppimiskeskuksessa, Ravijoella 15-16.10.2022.  Kursilla opiskeltiin vaunuhistoriaa ja vaunun perushuoltoa, sekä tehtiin kunnostussuunnitelmia. Kurssille osallistui 12 innokasta oppilasta. Kouluttajana toimi Jenni Mäntynen.

1-2.4.2023 kurssit jatkuivat Harjussa. Tällä kertaa keskityttiin purkamiseen. Seuran oma vaunu, A. Ahlströmin kuolinpesältä lahjoituksena saatu, otettiin työn alle ja odottaa nyt purettuna syksyn 2023 kurssia. Myös omia vaunuja työstettiin kurssilla.


 

Wiurilan perinneajojen voittaja

Anna Vilkko, Tuusula
Groomi Rosa Strander
Shetlanninponit Tallbos Gameboy ja Tallbos Gambler

Wiurilan perinneajojen paras tarina

Heidi Mäkinen, Hämeenkyrö

Wiurilan perinneajojen kuviaHamina Bastion tunnelmia 2022


IN MEMORIAM

Seuran kunniajäsen Christine Furuhjelm on poissa,
mutta muisto elää.
Kiitos kaikesta, Christine.

Reijo Kuhakoski In Memoriam

Helsingin viimeinen vossikka-ajuri ja seuran kunniajäsen Rede Kuhakoski lähti viimeiselle ajelulle perjantain ja lauantain 26.-27.7.2019 välisenä yönä.

Hänen intonsa hevosiin oli syntynyt jo lapsena isoisän maatilalla Pylkönmäellä. Seuran toimintaan hän tuli aktiivisesti mukaan vuonna 2013 ja seuraavana vuonna hänet nimitettiin seuran kunniajäseneksi.

Tunnettuna hevosmiehenä ja vaunuasiantuntijana hänet oli yritetty houkutella seuran toimintaan jo aikaisemmin ja hän kävikin seuran alkuvuosina eräässä tilaisuudessa, jossa toimintaa esiteltiin. Tämä tilaisuus päättyi kuitenkin vähän onnettomasti, sillä seuraa esittelevä henkilö oli lipsauttanut puheessaan vaunu-sanan sijaan kärry. Tämän lipsahduksen kuultuaan Rede käveli tilaisuudesta oikopäätä ulos ja ilmoitti, ettei halua olla missään tekemisissä Suomen Vaunuhistoriallisen Seuran kanssa, jos siellä ei tiedetä kärryn ja vaunun eroa.

Edellä kuvattu ehdottomuus on piirre, josta me kaikki olemme saaneet osamme, jotka olemme Reden kanssa olleet tekemisissä. Diplomatia ei kuulunut Reden tyyliin, vaan hän ilmoitti kantansa sekä hyvässä että pahassa aina suoraan.

Mikäli hän oli töksäyttänyt jostain asiasta liiankin suoraviivaisesti, se saattoi painaa häntä niin, että hän otti asian uudestaan esille seuraavana päivänä tai sitä seuraavana vähän lievemmässä muodossa. Rede oli uskollinen ystävä, joka osasi huolehtia myös siitä, että ystävyys säilyi.

Reijo Kuhakosken panos Suomen Vaunuhistoriallisen Seuran toiminnassa on ollut merkittävä. Hänen kykynsä kertoa tarinoita ja esitelmiä sekä perinneajojen tuomaroinnit ovat meidän kaikkien muistoissa vielä pitkään. Kiitos kaikesta, Rede.                                                            JJ