Vaunuhistoriallinen Seura

Seuran perustehtävänä on elvyttää vaunukulttuuria ja edistää olemassa olevan historiallisen vaunukaluston säilyttämistä ja kunnostamista sekä luetteloida kalustoa ja tallentaa niihin liittyviä tietoja ja kuva-aineistoa.

Seuran säännöt:


Hevosajokalujen perinnerekisteri:


Raportti seuran 10-vuotisjuhlista 2019:

Toimintakertomus 2018:

Raportti seuran pikkujoululounaasta 2018:

Kuvia seuran syysretkestä 2018:

Raportti seuran perinneajoista Vuojoen kartanolla 2018:

Raportti seuran perinneajoista Fiskarsissa 2018:

Kevätretki Söderlångvikin kartanoon 2018 ja tiivistelmä Amos Anderssonin elämästä:

Toimintakertomus 2017:

Raportti seuran pikkujoululounaasta 2017:

Raportti seuran perinneajoista Honkolan kartanolla 2017:

Raportti seuran kevätretkestä Tukholmaan 2017:

Toimintakertomus 2016:

Raportti seuran pikkujoululounaasta 2016:

Raportti seuran syysretkestä Tampereelle 2016:

Raportti maksuttomasta ajeluttamisesta ikäihmisille 2016:

Raportti seuran perinneajoista Oitbackan kartanolla 2016:  

Kuvia seuran matkasta Tanskaan 2016:

Raportti seuran vaunukulttuuriviikonlopusta 2016:

Toimintakertomus 2015:

Raportti seuran syysretkestä Ylen ajokaluvarastoihin 2015:

Raportti seuran matkasta Norjaan 2015:

Raportti seuran perinneajoista Oitbackan kartanolla 2015:

Raportti seuran kevätretkestä Emil Cedercreutz -museoon 2015:

Toimintakertomus 2014:


Virkamiehen raportti vuodelta 1913 hevosajokalujen tuotannosta Suomessa:


Maailman suurimmat hevospatsaat

 


Helsinki 1900-luvun alussa

London Street vuonna 1903

Moskova 1900-luvun vaihteessa

Jääkuutioiden teko vuonna 1919

Metsätöitä vuonna 1930

Heinäntekoa viikatteella

Helsinki vuonna 1950

Joulukirkkoon hevosella

Museovirastolla on kuvakokoelmat sivustolla historiallisia valokuvia.
Tässä esimerkkejä hakusanoista hevonen ja vaunut.

Vanhoja amerikkalaisia valokuvia hevosista ja vaunuista.

The New York Public Library, kuvia hevosista ja vaunuista. 

IN MEMORIAM

Seuran kunniajäsen Christine Furuhjelm on poissa,
mutta muisto elää.
Kiitos kaikesta, Christine.

Seuran hallitus haki avustusta Museoviraston yhteisöille suunnatussa haussa kulttuuriperintö- ja kulttuuriympäristöhankkeisiin. Seuran kohteet hakemuksessa olivat pitsiviikot, perinneajot ja perinnerekisterin kehittäminen. Valitettavasti nyt tuli tieto, että hakemuksemme ei tällä kertaa menestynyt.

Aurinkoista kevättä ja huolehtikaa terveydestänne,

Hallitus
 


Seuran hallitus on päättänyt, että seuran vuosikokous ja kevätretki siirtyvät myöhempään pidettäväksi.
 

Prof. Terttu Katilan pohdintoja:

”Olen vähän ihmetellyt, miksi yli 70 vuoden ikä altistaa coronalle, vaikka olen perusterve. Kollega kertoi tieteellisen selityksen: vanhemilla ihmisillä on enemmän ace-reseptoreita, joihin virus kiinnittyy ja joiden kautta se pääsee solujemme sisälle monistamaan itseään. Mitä enemmän reseptoreita sitä helpompaa on viruksella on ja sitä enemmän niitä pääsee solujen sisälle. Eli kannattaa uskoa ja noudattaa hallituksen määräystä pysyä kotona, vaikka olisi terve ikäihminen.”

 


 

Tervetuloa yhteiselle kisamatkalle Ranskaan
21.-26.10.2020.

Valjakkoajojen MM-kisat, Ranska, Pau 21.-25.10.2020.
Kenttäratsastuksen viiden tähden kisat, Ranska, Pau 22.-25.10.2020.

Lisätietoja tästä:


 


 

Sjundbyn linna yle uutiset.

Seuran uuden hallituksen järjestäytymiskokous pidetään Margaretan luona Sjundbyn linnassa 14.1.2020.
”Siis siinä ihan samassa rakennuksessa missä Sigrid, lapset Åke ja Erik asuivat ja otaksuttavasti myös Kaarina Maununtytär on vieraillut.”


 

Heidi Sinda ohjastaa elokuvan teossa.
Hänet valittiin Suomen vaunuhistoriallisen seuran puheenjohtajaksi ylimääräisessä vuosikokouksessa Turussa.

 


 

Reijo Kuhakoski In Memoriam

Helsingin viimeinen vossikka-ajuri ja seuran kunniajäsen Rede Kuhakoski lähti viimeiselle ajelulle perjantain ja lauantain 26.-27.7.2019 välisenä yönä.

Hänen intonsa hevosiin oli syntynyt jo lapsena isoisän maatilalla Pylkönmäellä. Seuran toimintaan hän tuli aktiivisesti mukaan vuonna 2013 ja seuraavana vuonna hänet nimitettiin seuran kunniajäseneksi.

Tunnettuna hevosmiehenä ja vaunuasiantuntijana hänet oli yritetty houkutella seuran toimintaan jo aikaisemmin ja hän kävikin seuran alkuvuosina eräässä tilaisuudessa, jossa toimintaa esiteltiin. Tämä tilaisuus päättyi kuitenkin vähän onnettomasti, sillä seuraa esittelevä henkilö oli lipsauttanut puheessaan vaunu-sanan sijaan kärry. Tämän lipsahduksen kuultuaan Rede käveli tilaisuudesta oikopäätä ulos ja ilmoitti, ettei halua olla missään tekemisissä Suomen vaunuhistoriallisen seuran kanssa, jos siellä ei tiedetä kärryn ja vaunun eroa.

Edellä kuvattu ehdottomuus on piirre, josta me kaikki olemme saaneet osamme, jotka olemme Reden kanssa olleet tekemisissä. Diplomatia ei kuulunut Reden tyyliin, vaan hän ilmoitti kantansa sekä hyvässä että pahassa aina suoraan.

Mikäli hän oli töksäyttänyt jostain asiasta liiankin suoraviivaisesti, se saattoi painaa häntä niin, että hän otti asian uudestaan esille seuraavana päivänä tai sitä seuraavana vähän lievemmässä muodossa. Rede oli uskollinen ystävä, joka osasi huolehtia myös siitä, että ystävyys säilyi.

Reijo Kuhakosken panos Suomen vaunuhistoriallisen seuran toiminnassa on ollut merkittävä. Hänen kykynsä kertoa tarinoita ja esitelmiä sekä perinneajojen tuomaroinnit ovat meidän kaikkien muistoissa vielä pitkään. Kiitos kaikesta, Rede.                                                            JJ


 

Wiurilan Perinnepäivä on järjestäjien taholta peruttu, joten myöskään päivän yhteyteen suunniteltuja Juhlaperinneajoja ei järjestetä. Pahoittelemme.


 

Kutsu

Jäsenet kutsutaan sääntömääräiseen vuosikokoukseen ja kevätretkelle Liuksialan kartanoon 27.4.2019.

Liuksialan kartanon vaunukokoelman esittely alkaa klo. 15.00. Kartanon osoite on Varsamäentie 108, 36200 Kangasala.

Vuosikokous pidetään Lahdesjärven ABC:llä Pyynikki-kabinetissa klo. 17.00 alkaen. Lahdesjärven ABC:n osoite on Automiehenkatu 39, 33840 Tampere. Liuksialan kartanon ja Lahdesjärven etäisyys toisistaan on 23 kilometriä.

Sääntömääräisten asioiden lisäksi kokouksessa käsitellään seuran tulevaisuus ja siitä tehdään mahdollisesti päätöksiä. Seuran puheenjohtaja on toiminut viisi vuotta ja seuran sääntöjen mukaan häntä ei voi enää valita puheenjohtajaksi.

Sydämellisesti tervetuloa!
Hallitus

Toimintakertomus 2018 tästä


 

Hevosajokalujen kunnostuskurssi
6.-7.4.2019

Suomen Vaunuhistoriallinen Seura järjestää yhdessä Hevosopiston kanssa hevosajopelien kunnostuskurssisarjan. Kurssijaksot koostuvat teemoista. Kurssilaiset voivat osallistua omien tarpeiden mukaan myös yksittäiselle jaksolle. Kurssilla voi kunnostaa omia ajopelejään tai osia niistä.

Hinta seuran jäsenille on 198 euroa per jakso, joka sisältää opetuksen ja ohjauksen sekä kirjallisen oheismateriaalin.

Kurssimaksu sisältää myös majoituksen kahden hengen huoneessa, tulokahvit ja ohjelman mukaiset ruokailut.

Kurssilaiset maksavat materiaalimaksun käyttämistään tarvikkeista. Myös omia tarvikkeita voi ottaa mukaan.

Kurssin johtajana toimii seuran varapuheenjohtaja ja Hevosopiston ex. opettaja Heikki Heiskanen.

Ilmoittautumiset ja tarkempi kurssiohjelma Hevosopiston kotisivuilta osoitteesta:

http://www.hevosopisto.fi/tapahtuma/hevosvaunujen-kunnostuskurssi/

Lisätietoja Heikki Heiskanen puh. 040 860 7627.

Tervetuloa kunnostamaan!


 

Kutsu syysretkelle

Suomen vaunuhistoriallisen seuran jäsenet + avec kutsutaan syysretkelle 29.9.2018. Retkemme suuntaa tällä kertaa Itä-Helsinkiin. Ensimmäinen retkikohde on Östersundomin kartano klo.11.00. Kartanon osoite on Kartanon puistotie 39, Helsinki (entinen Sipoo). Kartano on yksityisessä omistuksessa ja tutustumiskohteena on ensisijaisesti kartanon vaunukokoelma.

Toisena retkikohteena on museona toimiva Herttoniemen kartano. Paikalla on opastettu museokierros ja meille näytetään myös kartanon vaunukokoelma. Östersundomin kartanon ja Herttoniemen kartanon välinen ajomatka on noin 20 minuuttia ja olemme sopineet, että Herttoniemen kartanon opastettu kierros alkaisi klo.13.00.

Osallistujien tulee liikkua omilla autoilla. Museon sisäänpääsymaksun ja opastetun museokierroksen kustantaa seura. Herttoniemen kartanon pehtoorin tuvassa toimii ravintola Wanha Mylly. Kartanon opastetun kierroksen jälkeen voi käydä omakustanteisesti kahvilla ja lounaalla. Tietojemme mukaan tähän aikaa vuodesta iltapäivisin ravintolassa on yleensä tilaa, mutta jos haluaa varmistaa pöydän, niin varauksia voi tehdä puhelimitse numerosta
09 759 7520 tai sähköpostitse vanhamylly@vanhamylly.fi.

Herttoniemen kartanon osoite on Linnanrakentajantie 12, mutta autolla Johan Sederholmintie 8 kautta.

Sydämellisesti tervetuloa!

Hallitus

Kuvia syysretkestä tästä.

Kutsu

Suomen Vaunuhistoriallisen seuran jäsenet kutsutaan seuran sääntömääräiseen vuosikokoukseen ja museokäynnille 15.4.2018 Kemiöön Söderlångvikin kartanoon www.soderlangvik.fi. Söderlångvikin kartano on upea kulttuurihistoriallinen nähtävyys. Kartanon käytössä olleet vanhat hevosajopelit muodostavat erillisen museon. Jäsenillä on myös mahdollisuus osallistua vierailulle seuralaisen kanssa.Osoite on Amos Andersonin tie 2, 25870 Dragsfjärd.

Ohjelma:
Klo. 12.00 vuosikokouksen sääntömääräiset asiat Café Vivanissa ja kahvi/tee Söderlångvikin omenaleivoksen kera. Omenaleivos on kartanon uutuustuote, joka tulee virallisesti myyntiin vasta tulevana kesänä. Kahvilan yhteydessä on saaristolaishenkinen käsityöpuoti, jossa on lähialueiden tuotteita myynnissä. Seuralaiset voivat osallistua kokoukseen muilta osin paitsi, että heillä ei ole äänioikeutta kokouksessa. Seuralaiset maksavat kahvin/teen ja leivoksen (7 euroa) suoraan kahvilan kassaan. Jäsenten kahvin/teen ja leivoksen kustantaa seura.

Klo. 13.00 lounasbuffet Cafe Vivanissa. Sisältää salaattipöydän, päivän keiton, lämpimän ruoan, saaristolaislimppua, levitettä ja kahvia/teetä, vettä/kotikaljaa. Lounaan hinta on 18 euroa ja se maksetaan suoraan kahvilan kassaan.

Klo. 13.45 opastettu museokierros kartanon päärakennuksessa, kesto n. 1 h. Seura kustantaa museokierroksen.

Klo. 14.45 tutustuminen kartanon vaunumuseoon. Ei erillistä opastusta, eikä erillistä maksua.

Museokartano ja kahvila ovat vielä tuolloin virallisesti kiinni ja auki vain meitä varten, joten joudumme pyytämään tarjoilun takia sitovia ilmoittautumisia erikoisruokavalioineen s-postilla 6.4.2018 mennessä sihteerille osoitteeseen jocce.jonsson(at)ylikartano.fi tai puhelimitse varapuheenjohtaja Heikki Heiskaselle puh. 040 860 7627 (ilman ennakkoilmoitusta ei ole tarjottavaa).

Sydämellisesti tervetuloa!
Hallitus

Toimintakertomus 2017 tästä

Yhteenveto Amos Andersonin elämästä tästä
 


 

KUTSU SEURAN JÄSENILLE AVEC

Kutsumme teidät Suomen vaunuhistoriallisen seuran pikkujoululounaalle lauantaina 2.12.2017 klo. 12.00 Wiurilan kartanoon Saloon Viurilantie 137.

M E N U
Kartanon jouluinen alkoholiton glögi
Ylikypsää Kosken kartanon luomu-Herefordia
perunoiden, kauden kasvisten ja tumman
balsamicokastikkeen kera (G, L)
tai
ahvenanmaalaista kirjolohta polentan, uppomunan
ja kasvisten kera (G)
Kahvi ja Kartanon Wava-leivos

Hinta: liha-aterialla à 39 eur ja kala-aterialla à 35 eur. Ruoka maksetaan paikanpäällä suoraan ravintolaan. Viinit tai muut juomat ravintola laskuttaa hinnaston mukaan.

O H J E L M A
Osallistujia pyydetään ottamaan ”oma pullo mukaan”. Pullosta ei kuitenkaan ole tarkoitus
juoda ja siksi se voi olla tyhjä tai täynnä. Se voi toki olla juomapullo tai vaikka hajuvesipullo… Paras pullo ja pulloon liittyvä tarina palkitaan – tietysti pullolla.

Petri Luoto esittelee seuran vastavalmistuneen tietokanta-ohjelman, johon vanhojen
ajopelien tiedot voidaan tallentaa. Hanke käynnistyi kaksi vuotta sitten nimenomaan
pikkujoululounaalla, jolloin idea esiteltiin ensimmäisen kerran.

Ohjelmassa on myös opastettu kiertokäynti Wiurilan kartanon vaunumuseossa.
Kaikille osallistujille on luvassa jo vakiintuneen pikkujoulukäytännön mukaan
pieni yllätyslahja.

I L M O I T TA U T U M I S E T
Sitovat ilmoittautumiset 19.11.2017 mennessä (kala- tai liha-ateria mainittava ilmoittautumisen yhteydessä) seuran sihteerille s-postilla jocce.jonsson(at)ylikartano.fi tai puhelimitse Minna Moilaselle puh. 040 4155 320.

H A L L I T U S

Referaatti tapahtumasta tästä.

Seuran syysretki 23.9.2017

Suuntaamme Loviisaan ja Kotkaan linja-autolla, joka lähtee Salosta klo. 8.00 ja pysähtyy Hyvinkään ABC:lla. Retken kohteet ovat Malmgårdin kartanolinna, jossa tutustumme kartanon vaunukokoelmaan ja panimoon. Kotkassa on vuorossa merikeskus Vellamo, jossa nautimme lounaan ja tutustumme merimuseoon sekä Kymenlaakson museoon. Merimuseossa on mm. Keisarinna Elisabethille matkalla olleen vaunun osia, jotka on nostettu St. Mikaelin hylystä. Kymenlaakson museossa on näyttely ”Mutkat suoriksi”, joka kertoo Suuren Rantatien kehityksestä ratsupolusta kärrytien kautta nykyaikaiseksi moottoritieksi. Paljon mielenkiintoista nähtävää on siis luvassa.

Ohjelma:
Lähtö Salosta klo. 8.00 (Jenniltä saa linja-auton lähtöosoitteen)
Pysähtyy  Hyvinkäällä klo. 9.30-10.00, ABC:n osoite: Peltokuumolantie 2, 05800 Hyvinkää
Loviisa Malmgård klo. 11.15
Lähtö Malmgårdista Kotkaan klo. 12.15
Kotka klo. 13.00 Merikeskus Vellamo, lounas, Merimuseo ja Kymenlaakson museo
Lähtö paluumatkalle alkaa klo. 16.00
Hyvinkäällä klo. 17.30
Salossa klo. 19.00

Lisätietoja ja ilmoittautumiset 15.9. mennessä Jenni Mäntyselle sähköpostilla:
kiesimestarit@mantynen.com

Retken hinta jäsenille on 30 euroa ja ulkopuolisille 45 euroa. Hinta sisältää linja-autokuljetuksen ja Malmgårdin vierailun. Pääsymaksu Vellamoon (10 €) ja ruokailu eivät sisälly hintaan.
 


 


Vaunujen ja kiesien

Huoltopäivä

lauantaina 22.7.2017 klo. 15.00-17.30 osoitteessa Kauniementie 281, 03400 Vihti.

Asiantuntijana toimii Vaunuhistoriallisen seuran oma vaunumestari, Jenni Mäntynen Kiesimestareista, joka neuvoo ja opastaa miten vaunuja ja kiesejä tulee huoltaa ja säilyttää, jotta ne olisivat turvalliset käyttää. 

Käydään läpi mitä tulee ottaa huomioon jos halutaan lähteä ajamaan isoisän vanhoilla kieseillä jotka ovat vuosikymmeniä olleet tallin vintillä.

Käydään myös läpi yleisimpiä helppoja huoltotoimenpiteitä, pestään ja rasvataan ajopelejä.

Voit osallistua tekemisiin tai vain kuunnella ja katsella, esillä on useampi vaunu ja reki ja jokaisesta löytyy mielenkiintoinen historia ja jotain kerrottavaa.

Voit ottaa mukaan oman kiesin tai vaunun, saat kuntotarkastuksen ja opastuksen miten huollat ja pidät ajopelin kunnossa.

Hinta 10 euroa sisältäen kahvitarjoilun. Seuran jäsenille maksuton.

Ilmoittautumiset 15.7.2017 mennessä, (rajoitettu määrä osallistujia) Minna Moilanen
040-4155320, minnamoilanen@icloud.com

TERVETULOA!
 


 

Ilmoittautuneet:


1. Christine Furuhjelm - Knut & Kasper (friisiläiset, parivaljakko)
2. Maija Räihä - Quentin R (friisiläinen)
3. Kirsi Visakoivu - Pikku-Epeli (suomenhevonen)
4. Margit Ranta - Instruktor (sleesianhevonen)
5. Matti Lahtinen / Kristiina Peltonen - Shea's Quinlan (Irish Cob)
6. Piia Liitiä - Piian Pimu (suomenhevonen)
7. Tuuli Liski - Arvalon Colden Scarlett (welsh)
8. Anne Ahola - Huldan poika (suomenhevonen)
9. Anne Friis - (suomenhevonen)
10. Nina Virtanen - Svarten
11. Susanna Malmströn - Ela (vuonohevonen)
12. Markku Saari - Puhemies (suomenhevonen) 
13. Jenniina Sillanaukee - Metty`s Chera (welsh)
14. Hilda Uitus - Pontuksen Piirto (suomenhevonen)
15. Mira Hiltunen - Hessin Odessa (suomenhevonen)  
16. Viola Kantola - Midi & Mix (parivaljakko)
17. Saila Salonen - Källbackas Charity & Reinilän Johannes (shetlanninponipari)
18. Heidi Kallioniemi - Delphi (shetlanninponi)
19. Mikaela Sinda - Hessi-Iida (shetlanninponi)

Referaatti ajoista tästä 

Sääntömääräinen vuosikokous 18.3.2017 klo. 14.00

Tervetuloa Vaunuhistoriallisen seuran sääntömääräiseen vuosikokoukseen Wiurilan Kartanoon Saloon lauantaina 18.3.2017 klo. 14.00. Osoite on Viurilantie 126, Salo.

Tilaisuus alkaa jo klo. 10.00 ennen varsinaista vuosikokousta, jolloin Jenni Mäntynen alustaa aiheesta Vaunujen rakentamisen historiaa ja Heikki Heiskanen Suomalaisesta ajokulttuurista. Luentojen jälkeen on kartanon ravintolassa buffetlounas. Lounaalle osallistujien tulee ilmoittautua viimeistään 10.3.2017 suoraan ravintolaan info@wiurila.fi (ruokaa ei ole tarjolla ilman ennakkoilmoitusta ravintolaan). Lounaan hinta on 14,50 euroa ja se maksetaan ravintolaan. Lounaan jälkeen seuraa opastettu kierros kartanon vaunumuseossa. Tämän jälkeen on sääntömääräinen vuosikokous. Luennot ovat ilmaisia ja museokierroksen kustantaa seura.

Toimintakertomus 2016 tästä.


 

Kevätretki Tukholmaan
21.-23.4.2017

Suomen Vaunuhistoriallinen seura järjestää kevätretken Tukholmaan.

Lähtö 21.4. Turusta iltalaivalla Tukholmaan, jonne saavutaan aamulla 22.4.

Päivä aloitetaan aamiaisella maissa, jonka jälkeen ensiksi suunnataan Wasa-museoon ihailemaan 1628 neitsytmatkallaan uponnutta sotalaiva Wasaa, joka nostettiin 1961, ja on nyt konservoituna museossa.

Museon jälkeen retken "koho kohta", opastettu kierros Hovitalleilla, jossa tutustuminen itse tallirakennuksiin, hevosiin ja tietysti kuninkaallisiin vaunuihin.

Hovitallien jälkeen vuorossa on Kuninkaallinen varusvarasto, eli Livrustkammaren museo.

Paluu Turkuun aamulla 23.4.

Retken hinta jäsenille: 65 euroa, ei jäsenille 125 euroa.
Hinta sisältää laivaliput sekä Hovitallien opastuksen. Wasa-museon pääsymaksu ja ruokailut eivät sisälly hintaan, Livrustkammareniin on vapaa pääsy.

Retkelle mahtuu maksimissaan 30 henkeä.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset Jenni Mäntynen. Sähköposti: kiesimestarit(at)mantynen.com

Referaatti retkestä tästä.


 


Pikkujoulu Milavidassa

Seuran pikkujoulut järjestettiin Tampereella loistavissa puitteissa Museopalatsi Milavidassa. Oli ilo huomata miten kutsussa mainittu kehotus hatun tai lakin käytöstä oli inspiroinut sekä kutsuvieraita että jäseniä sonnustautumaan mitä erilaisimpiin hattuihin ja lakkeihin.


Referaatti pikkujoulujuhlasta tästä.
 


 

Hevosajopelien kunnostuskoulutus

oli 7.- 9.10.2016

 


Eläkeläisajo Tampereella

oli 15.9.2016

Vaunuhistoriallinen Seura järjesti Tampereen Tallipihan ympäristössä seuran pitkäaikaisen jäsenemme vossikka-ajuri Markku Saaren ja mainion suomenhevosen Tytön Päämiehen kanssa eläkeläisille ilmaisen ajelukierroksen. Vaununa oli Markku Saaren hienot vis-à-vis -vaunut, joihin mahtuu jopa viisi matkustajaa kuskin lisäksi. Ajelu tapahtui Tallipihasta Näsinpuistoon ja Finlaysonin kortteleihin. Ajelureitin kujat olivat isolle vaunulle osin hyvin ahtaita, mutta taitavasti Markku Saari ja Tytön Päämies selvisivät niistä.

Ajelutuskierrosten välissä juotiin kahvia Tallipihan tunnelmallisessa kahvilassa ja syötiin suuria vastaleivottuja korvapuusteja ja voisilmäpullia. Tunnelma oli innostunut ja sydämellinen ja ilma suosi sekä kiertoajelun järjestäjiä että osallistujia. Kiitämme vielä kerran Markku Saarta ja Tytön Päämiestä unohtumattomasta syyskesän aurinkoisesta iltapäivästä, kun saimme kokea miltä kyyti noin 100 vuotta sitten tuntui.


 

Vaunuhistoriallinen retki Tampereelle

oli 10.9.2016

Vaunuhistoriallisen Seuran retki Tampereella alkoi tutustumisella Tampereen museoiden kokoelmakeskukseen. Kokoelmakeskuksessa säilytetään ja konservoidaan esineitä, eikä se ole yleisölle auki. Esineet olivat hyvässä järjestyksessä ja siellä oli kaikkea valtavista katerpillarin renkaista eri aikakauden tietokoneisiin. Oli esimerkiksi rivilatomakoneita, joilla sanomalehdet ja kirjat ladottiin ennen sekä valtavia määriä täytettyjä eläimiä jne. Meidän erityisen kiinnostuksen kohteena olivat reet, kiesit ja vaunut, joita oli todella paljon.

Ohjelma

Referaatti retkestä tästä


 

Perinneajot Oitbackan Kartanolla

oli 28.8.2016 klo 12.00
 

Tulokset:
1. Maija Räihä, Jaana Lindfors / Quentin R, 32,5 pst
2. Laihajärven isännät, Matti Purho, Markku Mässeli, Pekka Pakarinen / Vejariski, 32 pst
3. Anna Vilkko, Anu Vilkko / Namu, 31,5 pst

4. Carin Knape, Max Knape, Minea Silén / Trichos, 31 pst
4. Minna Moilanen, Ari Moilanen, Pia Moilanen / Pablo, 31 pst

5. Matti Lahtinen, Kristiina Peltonen  / Shea's Quinlan, 28 pst
5. Teemu Suihkonen (8 v.), Nina Suihkonen, Sanna Manninen / Kankalon Taavi,  28 pst
5.   Anna-Leena Uotila, Ada Littman / Midi, 28 pst
   
6. Jan Andersson perheineen / Hukkakaura, 27,5 pst   
6. Viola Kantola, Lilli Suominen / Mix, 27,5 pst
6. Wim van der Koiij, Tuula + pieni koira / Felix, 27,5 pst
6. Markku Saari, Anna Soro / Tytön päämies, 27,5 pst

7. Heidi Kallioniemi, Lotta Kallioniemi / Delfi, 22 pst

Yleisön suosikin äänestyksen voitti:
Laihajärven isännät, Matti Purho, Markku Mässeli, Pekka Pakarinen / Vejariski

Sponsorit:
Arctic milk
Country White, Oitbacka

Eqvist Oy
Hevosvaruste Laatu-Ansku
Ravintola Karrinpuomi
Kiesimestarit
Reijo Kuhakoski
MTK- Varsinais-Suomi
Pavo-rehut
Valjasseppä Pia Sandberg
Varmuusvarasto.fi

mtv 3 sport

Hevosurheilu 2.9.2016

Kutsu vaunuhistorialliselle matkalle Tanskaan

Vaunuhistoriallinen Seura järjestää 6.-8.5.2016 matkan Tanskaan. Matka on omakustanteinen. Osallistumiset täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Matkalle mahtuu max. 10 osallistujaa. Myös mahdollinen avec voi osallistua.

Alustava ohjelma, jonka Tanskan Vaunuhistoriallinen seura on meille suunnitellut:

Perjantai 6.5.
- Lento Helsingistä Tanskaan, saapuminen klo 12.40.
- Tutustuminen Kuninkaalliseen hovitalliin ja kirjautuminen Vejleen hotelliin.

Lauantai 7.5.
- Tutustuminen vaunukokoelmaan Haderslevissa.
- Tutustuminen Svend Åge Lauridsenin yksityiseen kokoelmaan Herningissä, n. 100 vaunua.
- Käynti pyöräseppä Ivan Bakin pajalla.
- Takaisin Vejleen hotelliin.

Sunnuntai 8.5.
- Tutustuminen Henri Hagen yksityiseen kokoelmaan Fynissä, n. 40 vaunua.
- Tutustuminen Frede Svendsenin yksityiseen kokoelmaan Själlandissa, n. 25 vaunua yms.
- Lento takaisin Helsinkiin klo 17.00.

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Isabella Salenius, puh. 0405733449, isabella.salenius@kolumbus.fi


 

Kutsu

Tervetuloa Vaunuhistoriallisen seuran sääntömääräiseen vuosikokoukseen Emil Cedercreutzin museoon, Harjavaltaan, sunnuntaina 10.4 klo 13. Osoite on Museotie 1, Harjavalta

Samana viikonloppuna (9-10.4.2016) museolla järjestetään yhteistyössä seuramme kanssa vaunukulttuuriviikonloppu jossa mielenkiintoisten luentojen lisäksi järjestetään työnäytöksiä ja yhteisiä työpajoja. Viikonlopun kruunaa yhteinen illanvietto Hotelli Hiitteenharjussa jossa katsomme vanhoja elokuvia ja nautimme hyvän illallisen.

Seminaarin ohjelma tästä.

Ilmoittautumisohjeet tästä.


 

Hevosmaailma-lehdessä numerossa 1/16 on Susanna Malmströmin kirjoittama artikkeli seuramme rahastonhoitajasta ja hänen harrastuksestaan, jotka liittyvät Vaunuhistorialliseen seuraan.

Artikkelin näet tästä.

Seuran pikkujoululounas pidettiin 14.11.2015 Katisten Kartanon upeassa juhlasalissa. Tunnelma oli erittäin lämminhenkinen. Juhlasali on Museoviraston tietojen mukaan Suomen toiseksi suurin yksityisessä omistuksessa oleva kartanosali. Sali on kooltaan 150 neliötä. Salin huonekalut ovat osaksi alkuperäisiä ja seinällä oleva suuri Oskar Kleinehin vuonna 1878 maalaama meriaiheinen taulu on yksi Kartanon arvokkaimmista. Vuonna 1941 juhlasali toimi sotilassairaalana.  

Lounaan jälkeen Erkki Wuolijoki esitti kuvakavalkadin Euroopan historiallisesta liikkumisesta hevosella. Tilaisuuden päätteeksi tutustuttiin Kartanon ajokalumuseoon. Pikkujoululahjaksi jokainen sai kaksi viilaa, joilla voi katkaista vaikka kahleita tai käyttää historiallisten vaunujen kunnostukseen :).

Tanskan hovitalli 325 vuotta

Tanskan kuninkaallinen hovitalli, joka sijaitsee Kööpenhaminassa Christiansborgin Linnassa juhlii 325-vuotispäiviään 26.9.2015.

Ohjelmassa on valjakoiden paraati Kööpenhaminan halki ja valjakoiden esittelyt Christiansborgin ratsastusareenalla kuninkaallisille, kotimaisille ja ulkomaisille kutsuvieraille sekä yleisölle. Vapaa pääsy. Tapahtuman järjestelyihin ja paraatiin osallistuu myös Tanskan Vaunuhistoriallisen seuran jäseniä ja valjakoita. Päivän päätteeksi tarjotaan ilmainen virallinen illallinen kaikille tapahtumaan osallistuville ja tapahtuman vapaaehtoistyöntekijöille.


 

Yle-retki
25.9.2015 klo. 10.00

Yle-retki Ylen hevosajopelivarastoihin. 

Ylen toivomuksesta tarkempaa osoitetta ei ilmoiteta vielä tässä vaiheessa, vaan vasta myöhemmin ja vain niille, jotka retkelle ilmoittautuvat.

Kohteita on kaksi: toinen Mouhijärvellä ja toinen Tohlopissa Tampereella. Yleltä on esitetty toivomus, että vierailuun varattaisiin riittävän pitkä aika klo. 10-16. Lounas syötäisiin Tohlopissa ja mikäli aika antaa myöten käymme vielä kolmannessa paikassa Pinsiön varastolla.

Kokoontuminen on Mouhijärvellä (n. 40 km Tampereelta länteen) perjantaina 25.9.2015 klo 10.00. Vain ilmoittautuneille ilmoitetaan tarkempi osoite. 

Retkelle ilmoittautumiset viimeistään 18.9.2015 mennessä Heikki Heiskaselle joko puhelimitse 040 860 7627 tai sähköpostilla heikki.heiskanen@hevosopisto.fi.


 

Sjundbyn hevostapahtuma oli 6.9.2015

Vaunuhistoriallisen Seuran jäsenet olivat tuoneet nähtäväksi vanhaa ajokalustoa Sjundbyn Linnan pihalle Siuntion Pro hevonen -tapahtumaan.

Seuran jäsenet Wim van der Kooij ja Maija Räihä ajeluttivat yleisöä tapahtumassa ja seuran jäsenillä oli esillä seuraavat ajopelit:

Kaksi kirkkorekeä
Tukkireki
Dog Cart
Wagonette, lisätietoja tästä
American Buggy
Trillat, lisätietoja tästä

Seuran hallituksen jäsen Carin Knape esiintyi tapahtumassa ystäviensä kanssa keskiaikalaisina ja ritareina. Carin todisti taas uskomattoman käsityötaitonsa, sillä hän oli itse tehnyt ritaripukunsa pienistä metallirenkaista ja ommellut hevosensa loimen ja oman keskiaikaisen ritariviittansa.

Sjundbyn Linna sijaitsee Siuntion joen varressa paikassa missä joki muodostaa pienen kosken ja levennyksen. Kosken kupeessa on tilan oma voimalaitos, joka tuottaa vielä tänäkin päivänä tilan sähkön. Helene Scherfbeck on maalannut tämän luonnonkauniin ympäristön tunnetussa akvarellissaan Vanha herraskartano. Linna on myös piirretty vuoden 1982 1,20 markan postimerkkeihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Perinneajot Oitbackan Kartanolla oli 
30.8.2015 

Vaunuhistoriallisen Seuran järjestämiin tiettävästi Suomen ensimmäisiin perinneajoihin osallistui loppujen lopuksi seitsemän reipasta valjakkoa. Osanottajamäärää karsi osaltaan hevosten jalkavaivat ja viimetingan peruuntumisia tuli ehkä säätiedotuksessa ennustetun sateen ja ukkosen johdosta. Varsinaiset ajot saatiin vietyä läpi poutasäässä, mutta ajojen jälkeisessä valjakoiden tuomaritarkastuksessa rankkasadekuuro yllätti ja antoi lisämaustetta. Sateen johdosta jätettiin suunniteltu kunniakierros ajamatta.

Yleisöä oli paikalla satoja ja tapahtuma oli osa Kirkkonummi päivien -ohjelmaa. Tapahtuma oli yleisölle ilmainen ja Oitbackan vaunumuseo, joka oli edellisenä päivänä avannut ovensa ensimmäistä kertaa, tarjosi vapaan sisäänpääsyn.

Ajojen tuomarina toimi Reijo Kuhakoski ja kuuluttajana Håkan Wahlman. Yleisöllä oli mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Yleisöäänestys tehtiin suljetulla lippuäänestyksellä. Äänestyslippuja jätettiin kolmatta sataa. Yleisöäänestyksen arvonnan voitto meni Evitskogiin eli Country White kartanoputiikkiin 50 euron lahjakortin. Lahjakortti on postitettu voittajalle.

Sijoitusten perusteet olivat yhteenlasketut pisteet seuraavista arvostelukohteista:
Hevonen, olemus ja toimivuus, 1-5 pistettä.
Valjaat, teemaan soveltuvuus ja puhtaus, 1-5 pistettä.
Ajoneuvon kunto, ulkonäkö ja soveltuvuus, 1-5 pistettä.
Ajuri, ajotaito, käytös ja pukeutuminen, 1-5 pistettä.
Yleinen olemus, 1-5 pistettä.

Tuomarin tulokset:
1. Maija Räihä, Quentin R, Siuntio
2. Carin Knape, Trichos, Pohja
3. (Jaettu sija)
Jan Andersson, Leijan Helmi, Kirkkonummi
Katja Hautakangas, Mixu, Helsinki
4. (Jaettu sija)
Tarja Ikävalko, Phabizio, Siuntio
Harri Häkämies, Jumbo, Kirkkonummi
Wim van der Kooij, Felix, Inkoo

 Palkintojen lisäksi osallistujat saivat tuomarilta hyviä vinkkejä valjastuksiin.

Yleisöäänestyksen tulokset:
1. Maija Räihä, Siuntio
2. Carin Knape, Pohja

Sydämelliset kiitokset vielä kerran kaikille osallistujille.
Olitte kerta kaikkiaan upeita!

Palkintojen sponsorit:
Eqvist Oy / Forssa
Arctic Milk Oy/ Ypäjä
Agrimarket / Loimaa
Ratsu-Riihi / Ypäjä
Valjasseppä Piia Sandberg / Hyvinkää
Höyrywelho Oy / Jokioinen
Kiesimestarit / Ypäjä
Pavo-rehut / Ypäjä
Couros verhoomo- ja valjasseppä Elina Parpala / Kirkkonummi
Reijo Kuhakoski / Helsinki

Kirkkonummen Sanomat 6.8.2015

Kirkkonummen Sanomat 1.9.2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hevosvaunujen kunnostuskurssi oli 17.-19.4.2015

 

 


Sääntömääräinen vuosikokous oli 28.3.2015

Vaunuhistoriallisen seuran vuosikokous pidettiin Harjavallassa Emil Cedercreutzin museon tiloissa. Museo sijaitsee erittäin luonnonkauniilla paikalla Kokemäenjoen rantatöyräällä. Museo sijaitsee paikalla, jonka Emil Cedercreutz on itse valinnut.

Emil Cedercreutzin museon esineistö hämmästyttää monipuolisuudellaan taiteesta kulttuurihistoriaan ja kaikki on poikkeuksellisen aistikkaasti esille asetettu. Jo museon esillepano on taidetta. Seuran jäsenet saivat erittäin asiantuntevan yksityisopastuksen museonjohtaja Henry Flinkmanilta ja konservaattori Seppo Poikoselta. Pääsimme myös tutustumaan tiloihin mihin yleisöllä ei ole pääsyä eli ajokaluvarastoihin ja restaurointitiloihin. Museo on ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Seuran jäsenille käynti Emil Cedercreutzin museossa oli elämys. Nyt tiedämme miten monipuolinen taiteilija ja kulttuurikeräilijä sekä millainen eläinsuojeluaktivisti seuramme logon luoja oli.

Kiitämme myös siitä runsaasta ja maukkaasta ateriasta minkä museo tarjosi Vaunuhistoriallisen seuran jäsenille.

Toimintakertomus 2014 tästä.

Referaatti vuosikokouksesta tästä.

?

Jäsenille ilmainen pikkujoulu oli 15.11.2014

Hevosvaunujen kunnostuskurssi
Kurssi oli 14.-16.11.2014

Forssan Lehti 16.11.2014

Sjundbyn hevostapahtuma 24.8.2014 klo 10-14

Tapahtumassa nimitettin seuralle kolme elinikäistä kunniajäsentä:

Anna Louise Brüninghaus, Salo
Christine Furuhjelm, Akaa
Reijo Kuhakoski, Helsinki

Seuraavat ajopelit olivat esillä:

Yleisön ajelutuksessa:
Wagonette, Maija Räihä. Lisätietoja tästä.
Pieni Mylord, Heidi ja Jari Lindström

Esillä linnan pihalla:
Carrioli vuodelta 1790, kunnostamaton, Jenni Mäntynen. Lisätietoja tästä.
Break, osaksi kunnostettu, käyttökuntoinen, Carin Knape
Nobel Mylord, käyttökuntoinen, Hannu Mäkelä
Vis-à-vis, käyttökuntoinen, uustuotantoa, Markku Saari
Mylord, kunnostamaton, Daniel Riesen
Jahtivaunu, unkarilainen, käyttökuntoinen, Maija Räihä
Kiesi, kunnostus kesken, Stina Granqvist
Ekbergin pullavaunu, kunnostettu, Jocce Jönsson. Lisätietoja tästä.
American gigi, kunnostettu, Inkoon Kotiseutumuseo
Pieni kaupunkireki, Daniel Riesen
Kaupunkireki, Maija Räihä

Ekbergin pullavaunun pesusta alkoivat tapahtuman käytännön järjestelyt jo edellisenä päivänä.

Uudet kunniajäsenemme Anna Louise Brüninghaus, Christine Furuhjelm ja Reijo Kuhakoski kukitettiin diplomien, tyylikkäiden, yhdistyksen uuden logon koristamien lasilautasten ja puheiden saattelemana auringossa kylpevässä Sjundbyn linnan pihassa.

Linnan pihassa oli esillä upeita eri aikakausia edustavia yhdistyksemme jäsenistön omistamia ajopelejä, joita yleisö sai ihailla hevoskyytiä odotellessaan. Sh Hämyn vetämän mylordin ja friisiläisen Quentin vagonetin kyydissä moni markkinavieras sai unohtumattoman aikamatkaelämyksen kotiin vietäväksi!

Tapahtuma sujui hienosti - kiitos SiPro:n ja kaikkien jäsentemme, jotka pitkienkin matkojen takaa olivat kuskanneet ajopelinsä näytille! Pieniä hankaluuksia logistiikkapuolella oli...kuten kuvasta ilmenee, mutta loppujen lopuksi Ekbergin pullavaunukin löysi tien kotiinsa Retulansaaren Ylikartanoon aamuyöllä.

Kirkkonummen Sanomat 31.8.2014.

Hippos 6 2014.

 


 

Keskiaikamarkkinat
15.-17.8.2014 Hämeenlinnassa

Hallituksen jäsenet Maija & Jocce edustivat Vaunuhistoriallista seuraa ja ajeluttivat yleisöä ruotsalaisella 100-vuotiaalla Wagonetilla. Vetohevosena oli aina yhtä luotettava ja silitettäväksi hakeutuva friisiläisruuna Quentin R. Kyydittävien joukossa kävi upeaan itseommeltuun asuun sonnustautunut hallituslainen Carin. Iloksemme tapasimme muitakin yhdistyksemme jäseniä markkinahumussa!

Tosi hevosmiehet Hämeestä, Hannu ja Esko, tarjosivat vauhdikasta kyytiä reipasaskelisella suomenhevosella. Suurkiitos Hannulle, joka sorvasi lauantaiyön pimeinä tunteina ihka uudet, entistä ehommat pultit Wagonettiin mukulakivikadun tärinässä murtuneen aisankiinnityspultin tilalle! 

Uppoamattomaksi mainostetun Titanicin ankkuria kuljetetaan tässä laivan rakennustelakalle Belfastiin.


 

Piccadilly kuumana kesäpäivänä vuonna 1900.


 

 

My biggest fear is

that when i die

my spouse will

sell my horses

for what i told

him they cost.

 


 

Ei syö, ei pasko - rattoisaa Wappua!

Hevosvaunujen kunnostuskurssi

Kurssi oli 11.-13.4.2014


 

Minulla ei ole Twitteriä eikä Instagramia.
Siksi kävelen ympäriinsä kaduilla ja huutelen
umpimähkään valituille henkilöille mitä syön,
juon ja miten minulla menee jne jne,
sillä on tärkeätä verkostoitua.
Tähän asti minulla on kolme seuraajaa.
Yksi on näköjään lääkäri ja muut poliiseja.

 


 


Anno Domini 1834

Asioita voi kääntää...

Käy se näinkin...

Horse Channel: Connecting with Your Horse. Lue tästä.

New York Post 10.1.2014. Lue tästä.


Hevosvaunujen kunnostuskurssi

Kurssi oli 10.-12.1.2014.

 


Hevoset Stadikalla

Seura esitteli tapahtumassa Landau-vaunun

Landau (Landauer)

Landau-vaunut ovat saaneet nimensä siitä, kun Josef I, joka oli Rooman, Unkarin ja Saksan kuningas sekä vuodesta 1705 keisari, matkusti vuonna 1702 tällaisissa vaunuissa kohti Landaun kaupunkia Saksassa. Vaunuja on kehitetty vuosisatojen ajan etupäässä englantilaisten vaunuseppien toimesta. Tunnusomaista Landau-vaunuille on keskeltä halkaisu kuomu, joiden puoliskot voidaan laskea alas toinen eteen ja toinen taakse.

Landau-vaunuja on rungoltaan kahta mallia. Seftonlandau on pyöreäpohjainen muistuttaen veneen runkoa. Rungoltaan kulmikkaampi ja syvempi on Shelaburnelandau. Nimet ovat peräisin kahdelta englantilaiselta suvulta. Landau-vaunut olivat 1700- ja 1800-luvuilla statussymboli, joita rikkaat ja merkittävät suvut käyttivät.

Esillä olleet Landau-vaunut on valmistettu Moskovassa Morozovin vaunutehtaalla. Vaunut omistaa Helsingissä vossikka-ajurina vuosikymmeniä toiminut Rede Kuhakoski. Hän entisöitti vaunut Puolassa vaunumestari Michal Bogajewiczilla vuonna 1991.

Landau-vaunut ovat säilyttäneet suosionsa aina meidän päiviimme saakka.